Bij binnenkomst
- we doen onze jassen en zetten onze petten/mutsen in het kluisje (nooit in gangen of lokalen);
- onze telefoons staan uit, zijn opgeborgen in het kluisje en komen gedurende de schooldag tot 16.15 niet meer tevoorschijn;
- we zijn op tijd (vóór de tweede bel) in het lokaal;
- we hebben altijd onze benodigde schoolspullen bij ons en hebben het huiswerk af;
- we hebben altijd onze (fysieke) agenda bij ons;
- we komen rustig het lokaal binnen en groeten de docent;
- we gaan direct op onze (vaste) plek zitten;
- geen kauwgum en geen eten of drinken in het schoolgebouw;
- we pakken onze spullen en doen onze tassen van tafel.
Tijdens de les
- we luisteren altijd goed naar de docent;
- tijdens de uitleg zijn we stil en doen we mee met de les;
- als we iets willen zeggen steken we netjes onze hand op;
- we blijven van elkaar af en zitten niet aan elkaar spullen;
- we gaan respectvol met elkaar om en luisteren naar elkaar;
- we houden de klas (óók de tafels en stoelen) netjes en in tact;
- we lopen niet zonder toestemming door de klas;
- we blijven van het mediabord en zonnescherm af.
Bij vertrek
- pas wanneer de bel gaat verlaten we het lokaal op een rustige manier;
- we ruimen onze spullen op;
- bij vertrek zetten we onze tafels en schuiven we onze stoelen aan.
Leerlingen worden geacht uitvoering te geven aan de schoolregels. Daar wordt strikt op gehandhaafd. Het is belangrijk dat ouders/verzorgers de onderstaande voorschriften onderschrijven en de kinderen stimuleren deze afspraken na te komen.
Hieronder volgt een kort overzicht van andere huishoudelijke regels om de orde en veiligheid te waarborgen. Bindende regels met betrekking tot verzuim en wangedrag zijn terug te vinden in de overige beleidsdocumenten, zoals het leerlingenstatuut, managementstatuut, MR en ouderreglementen.
Kledingvoorschriften
1. leerlingen kleden zich naargelang de fatsoensnormen van onze islamitische identiteit;
2. er wordt geen provocerende of aanstootgevende kleding gedragen en petjes en zonnebrillen zijn niet toegestaan.
3. van de dames wordt geacht dat ze geen strakke kleding dragen en minimaal een tuniek tot aan de knieën, een hoofddoek is vanzelfsprekend.
De geldende voorschriften buiten de klas
1. er wordt gelopen op de gang;
2. bij het gebruik van de toiletten wordt uitgegaan van het toepassen van de islamitische toiletetiquette;
3. respect voor elkaar om, in en buiten het schoolgebouw;
4. elke ruimte wordt schoon achtergelaten;
5. tijdens de pauzes blijven we op het schoolterrein.
Regels omtrent het omgang en communicatie
Onze school hanteert de vier-ogen-principe. Het vier-ogen-principe moet in acht worden genomen door personeelsleden en vrijwilligers, tijdens schooluitjes, begeleiding en andere omstandigheden. Het vier-ogen-principe omvat het volgende:
1. gesprekken met leerlingen worden altijd gevoerd in een ruimte met inkijk, zo mogelijk met open deur;
3. het is voor leerlingen niet toegestaan om buiten schooltijd en het schoolgebouw contacten te onderhouden met personeelsleden en/of vrijwilligers. Als ouders hiermee instemmen moet alsnog de uitvoerende bestuurder hiervan op de hoogte gesteld zijn;
4. het is voor leerlingen niet toegestaan om telefoonnummers met personeelsleden en/of vrijwilligers uit te wisselen of op sociale media contacten te onderhouden. Als ouders hiermee instemmen moet alsnog de uitvoerenede bestuurder hiervan op de hoogte gesteld zijn;
5. buiten schooltijd is het voor leerlingen alleen toegestaan om voor schoolwerk via SOMtoday een mail naar een docent te sturen.
Schade
Onze school heeft een collectieve verzekering bij ongevallen die ook geldt tijdens door de school georganiseerde excursies, schoolreisjes en dergelijke buiten het gebouw.
Door leerlingen opzettelijk of per ongeluk aangerichte schade (van de school of van anderen) wordt altijd op de ouders verhaald. De hoogte van het bedrag wordt gebaseerd op een offerte, uitgebracht door een bedrijf, dan wel een normtarief: schrijven op tafels, muren enz. € 50,- per gebeurtenis; krassen op tafels, muren, deuren enz. € 100,- per gebeurtenis. Wij adviseren de ouders hiervoor een WA-verzekering af te sluiten.
Schorsing en verwijdering
Een leerling kan bij herhaaldelijk wangedrag (zie leerlingenstatuut) door de uitvoerenede bestuurder worden geschorst. Deze periode van schorsing kan volgens artikel 13 van het Inrichtingsbesluit Wet Voortgezet Onderwijs ten hoogste één week duren. Het besluit tot schorsing wordt schriftelijk en met vermelding van de redenen door de schoolleider of door zijn gemandateerde aan de leerling en, indien hij nog niet de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt, aan zijn ouders/verzorgers medegedeeld .
Als een leerling zich (herhaaldelijk) ernstig misdraagt, kan de uitvoerende bestuurder besluiten deze leerling definitief van school te verwijderen volgens de artikelen 14 en 15 van het Inrichtingsbesluit Wet Voortgezet Onderwijs (WVO). Definitieve verwijdering van een leerling zonder vrijstelling van schoolplicht vindt slechts plaats na overleg met de inspecteur (Inspectie van het Onderwijs). Als er tot een definitieve verwijdering wordt besloten, kunnen de leerling en zijn ouders/verzorgers binnen zes weken na bekendmaking van het besluit bezwaar maken bij de bestuurders met de toezichthoudende functie.
De artikelen 13, 14 en 15 van het Inrichtingsbesluit Wet Voortgezet Onderwijs (WVO) zijn op te vragen bij de school.